Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Eksta pepparkaksdeg

Eksta pepparkakasdeg av Anna Bergenström

250 gr smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
(1/2 msk stött pomeransskal)
2 tsk bikarbonat
13 dl vetemjöl plus lite till utbakning

Koka upp socker, sirap och vatten snabbt i kastrull.
Skiva smöret och lägg i bunke med alla kryddor. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå tills smöret smällt. Rör om ibland. Låt svalna till rumstemp.
Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner i smeten med t ex en trägaffel. Det blir en lös deg som sväller och blir bra.
Låt degen vila 1-2 dygn i bunken eller plastpåse i kylen.

Degen ger ca 200 pepparkakor men går också bra att bygga hus med.

Gräddas i 180 grader i 7-11 min, men passa nog. Det bränns lätt.

Vilket kanonrecept detta är. Man kan kavla ut degen precis hur lövtunt som helst, och det gick väldigt fint att använda den till att bygga pepparkakshus också, och kavla ut degen tunt där med. Jag kommer inte att köpa färdig deg fler gånger, inte när det är så lätt att göra en egen som är så mycket bättre.

december 24, 2012 - Posted by | mattips, recept

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: