Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Källarfranskor och kola

Igår gjorde jag en laddning av Emmas Julkola och satte en deg källarfranska på jäsning i kylen över natten.

I fm bakade jag ut degen, lät bullarna jäsa 1,5 timmar och gräddade. Det blev otroligt gott. Jag ska inte äta för mycket fibrer, konstigt nog, så det här blir riktigt bra. Långjäsningen ger ett småporigt smakrikt saftigt bröd. När jag gräddar brukar jag ställa in en liten form med hatt vatten på botten av ugnen. Jag inbillar mig att brödet blir ännu bättre då.

Recept på källarfranska:

1/2 paket vanlig jäst

7 dl kallt vatten

1 msk salt

1/2 dl olja

drygt 1,5 l vetemjöl

Arbeta ihop till en smidig det och låt jäsa i kylen över natten i en täckt bunke. Ha inte för liten bunke, det jäser mycket.

På morgonen bakar man ut brödet och delar i 24 bullar. Man kan bara rulla ut längder och skära, eller så rullar man bitarna också.

Låt jäsa i 1,5 timmar under bakduk och grädda i 12-15 min i 225 grader. Ställ gärna en ungsfast form med vatten i botten på ugnen. Låt bröden svalna utan att vara täckta.

Kolareceptet kommer nog i morgon 😀

Annonser

april 15, 2010 - Posted by | godis, mattips

12 kommentarer »

  1. Jag väntar med spänning på kolareceptet, ser smarriga ut.
    Kram Nettan

    Kommentar av Anette Lutteman | april 15, 2010 | Svara

    • Det kommer i morgon 😀

      Kommentar av sonjac | april 16, 2010 | Svara

  2. Mmm…det där ser riktigt gott ut, både bröden och kolan! 🙂
    Jag försöker hålla mig till att bara köpa godis en gång i veckan (vilken dag spelar dock ingen roll!) – men om man bakar själv så räknas det inte va?! 😉 😀

    Kram Linda

    Kommentar av muppins | april 15, 2010 | Svara

    • Ha! ha! Nej det räknas inte alls 😉

      Kommentar av sonjac | april 16, 2010 | Svara

  3. Jag ser fram emot att få äta detta underbara bröd!

    Kommentar av Janne Arleklint | april 15, 2010 | Svara

    • Självklart älskling 😀

      Kommentar av sonjac | april 16, 2010 | Svara

  4. Kanske 1,5 liter vetemjöl? 1,5 dl låter som en lite lös deg ;o)
    Skönt att du mår bättre igen! Jag har fotat som en tokig den här veckan, det ska ju bli sämre väder, kanske t o m snöblask imorgon. Blääääää!

    Har en granne som fällde en stor björk på tomten, där är det otroligt mycket fjärilar och flugor som kalasar på saven fron stubben. Fick några nässelfjärilsbilder höromdagen.

    Kommentar av Ulla | april 15, 2010 | Svara

    • Tack Ulla, jag har ändrat nu. Jäklar alltså, det får bara inte bli fel i recept.

      Snö??? Nej, jag vägrar mer vinter nu 😉 Men kanske lite aska från Island 😀

      Vad läckert med stubben.

      Kommentar av sonjac | april 16, 2010 | Svara

  5. Ja! Kolarecept får du gärna skicka. Brödet låter också gott.

    Kommentar av Anna | april 16, 2010 | Svara

    • Jag lägger upp det lite senare ikväll, om jag orkar 😉

      Kommentar av sonjac | april 16, 2010 | Svara

  6. Åh, det måste jag testa. Är less på trist köpebröd…
    H, hunden och jag har gått en promenad med T i vagnen idag. Vi tittade på sjön där all is äntligen är borta och så plockade vi vitsippor.

    Kommentar av MariaH | april 16, 2010 | Svara

    • Vad trevligt. Jag blev väldigt förvånad att jag hittade utslagna vitsippor här uppe redan.

      Kommentar av sonjac | april 16, 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: