Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Trött idag

Pseudomugil gertrudaeyngel

Jag var nog lite för aktiv igår med dammråttekriget och dessutom en liten promenad till affären. Jag sov dessutom dåligt natten innan och sov några timmar på dagen.

Så i natt kunde jag inte sova speciellt bra. Hade ont och svettades som en gris. Nu har jag mest legat och slumrat i sängen hela dagen. Jag får inte vända dygnet för mycket, det är dumt.

Jag plockade fram kameran nu ikväll och fotade lite på mina firrar och räkor. Bilden ovan är två yttepyttesmå rätt nykläckta yngel av Pseudomugil gertrudae, prickigt blåöga. Jag är glad att jag fått fram lite yngel på dom, det är en av mina små favoriter. Dom är inte svåra alls att få att leka, det gör dom helt på egen hand hela tiden. Men dom äter gladeligen upp rommen efteråt. Jag gjorde som jag brukar den här gången, lät ett fint par gå några veckor i ett litet kar med torvbotten och massor av flytväxter samt massor av najas. Sen flyttade jag de vuxna paret till ett annat kar och efter några dagar började de första ynglen visa sig. Jag har sett fem samtidigt hittills, det kan vara fler.

Maten är ett problem när man har så här små yngel. Jag löser det genom att mata med ett slammat yngelfoder i vätska som lägger sig som en näringsrik hinna på ytan. Sen får dom ett extremt finmalet pulverfoder varvat med levande vinägermikronematoder. Efter det borde de kunna äta lite nykläckt artemia och då brukar de börja växa riktigt bra.

Det har varit sol idag men inga fåglar vid fröautomaterna… lite konstigt.

november 21, 2009 - Posted by | akvaristik, sjuk

9 kommentarer »

 1. Hej Sonja…
  I dag ska jag ut o fota ”i panik”, jag har fått en förfrågan om att sälja en bild, och då upptäcker jag att jag inte sparar mina bilder som man ska, jag har i min okunnighet förstört mina original, så om dom ska tryckas upp är dom för ”små”, jämmer o elände!
  Jag har anmält mig flera gånger till kurser, men det verkar bara vara jag som är intresserad i denna till yta mycket stora kommun.
  I dag ska jag försöka ta en bild som ska pryda våran lokala telefonkatalog, jag har ju många bilder som skulle passa, men tyvärr för ”små”.
  Varför skriver jag nu detta ”dravel”…..?
  Jo, det var din ”janne” som lockade in mig i ”fotandet”, genom att lägga ut en bild som jag tagit som gästbild på sin hemsida.
  Sen lärde jag känna dig…..om än mycket kort, och nu finns du dagligen i mina tankar, NÄR du blir frisk……tycker jag att du o Janne ska komma upp o hälsa på, på rikt……
  Varför inte tillbringa en vecka i jaktkojan under våren, och fota våran fantastiska natur.
  / Gunilla

  Kommentar av Gunilla Falk | november 22, 2009 | Svara

  • Åh Gunilla, det skulle vara helt fantastiskt att planera att träffas uppe hos dig när jag kryat på mig. Resan upp var urtrist men när vi kom upp mot Jokkmokk blev det så mycket bättre 😀 Och träffa dig och dina mysiga hundar och tuffa katten var riktigt trevligt. Bilderna du tagit från er stuga är ju helt otroliga, vilken fantastisk natur det är där.

   Jag har väldigt krångligt med ledigheter, semestern ska sökas i november året innan t ex. Men hur lång sjukskrivning det blir vet jag inte. Den kan mycket väl sträcka sig in mot sommaren om allt går bra.

   Vad tråkigt med ditt bildsparande. Så du har skrivit över orginalen hela tiden? Det är så lätt att vara efterklok. Man tror att man aldrig kommer att behöva den fullstora bilden igen när man väl gjort den klar för webben. Eller så gör man fel och skriver över i misstag. Men så händer någonting, man kanske vill ställa ut, får en förfrågan om att sälja en bild eller vill göra en superstor förstoring till sig själv.
   Det är också bra att på något sätt ha en ordning som gör att man har möjlighet att hitta ett speciellt orginal bland 40 000 bilder som jag fått göra för en tid sedan.
   Jag ska få med ett 20-tal av mina akvariebilder i en akvariebok om miniatyrakvarier som kommer ut någongång i början på nästa år. Det var en del jobb att hitta orginalen, men jag kunde leta efter fotodatum och orginalfilnummer så jag hittade alla 😀

   Kram! //Sonja

   Kommentar av sonjac | november 22, 2009 | Svara

 2. Gunilla! Jag håller med Sonja. Det vore underbart om vi kunde vara uppe med er i er vackra natur en vecka. Allt hänger på om det passar praktiskt.

  Jag ber om ursäkt för att jag la upp din bild i min blogg 😉

  Kommentar av Janne Arleklint | november 22, 2009 | Svara

 3. Vill bara skicka en hälsning tll dig att jag tänker på dig! Det här kommer du att fixa det känner jag på mig

  Hälsningar
  Agnetha

  Kommentar av nikonetha | november 23, 2009 | Svara

  • Tack ska du ha Agnetha 😀

   Kommentar av sonjac | november 24, 2009 | Svara

 4. Jag tänker så mycket på dig varje dag Sonja. Ville bara skriva det. Och en kram lämnar jag här också 🙂

  //M

  Kommentar av Malin Hellesø | november 24, 2009 | Svara

  • Tack Malin. Jag är trött och har ont, väntar på kallelse till radiumhemmet. Den borde komma denna vecka.

   Kramar!

   Kommentar av sonjac | november 24, 2009 | Svara

 5. Hejsan Sonja!
  Är inne och checkar läget! Skickar många varma tankar till dig varje dag, hoppas de har någon effekt ;-)!
  Kramissar!!

  Kommentar av Maria "lenmar" | november 24, 2009 | Svara

  • Jodå Maria, alla varma kramar lättar upp, det gör dom verkligen 😀

   Kramisar!

   Kommentar av sonjac | november 25, 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: