Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Stapelia revoluta har smygblommat

Jag har planterat om så gott som alla mina St.Paulior igår. Det tog tid minsann.

Nu precis när jag kikade runt lite bland alla andra växter i fönstren såg jag att en planta ”tjuvblommat” förra sommaren (gissar jag). Det är en Stapelia revoluta (längst ner till höger). Jag fick tag i ett skott för några år sedan och den har inte visat några blommor för mig…än.Nu satt det ett helt hoptorkat blomfnas på en köttig ranka på baksidan mot fönsterglaset under en annan växts blad.

Jag är lite fascinerad av den här typen av blomma, lite kaktusaktig men utan taggar och ofta väldigt spektakulära blommor. Jag har några som växer på samma sätt med blommor som påminner lite om varandra, t ex en Stapelia grandiflora med enormt stora köttfärgade håriga blommor som luktar blod. Dom lockar till sig flugor med hjälp av doften, flugor som tror att det ligger ett dött djur där i fönstret och lägger ägg på blomman medan den pollineras. Doften känns bara när man stoppar näsan nere i blomman, och det behöver mnan ju inte göra. Växten kallas asblomma på svenska 😉

Jag har även en ordensstjärna, Orbea variegata. Den har lite mindre blommor och ser ut som vackra smycken. Jag kan inte känna någon doft från den.

Den allra konstigaste är en Huernia sp. Blommorna är bägarformade med sammetssvart insida och ljusgrå utsida. Jag ser att min Huernia har knoppar redan 😀 Jag har en hög med egna bilder på Huernian men de ligger på en av hårddiskarna hos Janne så jag kommer inte åt dom nu. Jag tror att det röda på bildens blomma kommer fram pga ljuset och inte syns egentligen utan det är den jag har som är helt svart.

Annars så är steglitserna kvar än, en kråka badar på mornarna och skatorna tar sig ett bad lite då och då.

april 29, 2009 - Posted by | blommor, fåglar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: