Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Örnar och rådjur

Jag såg två örnar när jag jobbade idag. Enormt häftigt. Jag körde tåg mellan Västerhaninge och Nynäshamn och det ligger några kadaverrester utefter spåren. Tror det är älgrester, dom är lite för stora för att vara rådjur. I alla fall så samlas massvis med kråkor, skator och annat, och två örnar. En var helt säkert en havsörn. Jag var så nära med tåget innan den lyfte så jag såg den tydligt uppifrån (ca 50 m). Den hade ett enormt vingspann och helt vit stjärt. Tur den inte hamnade i fönstret på tåget. Den andra är jag lite tveksam till vad det var. Det borde ju vara havsörn det också, den är vanligast. Men den var helt brun på ovansidan, även stjärten som dessutom såg både längre och bredare ut. Sen flög den en bit bredvid förarhyttsfönstet och jag såg den stora gula näbben med kroken längst ut. Det kunde ju möjligen vara en kungsörn, men jag tror inte riktigt det.

När jag kom hem nyss så såg jag en massa konstiga spår runt fågelmatningen på baksidan av huset. Jag gick ut med mera frön för att fylla på och kollade på spåren. Det var rådjursspår. Jag kan ju säga att hade jag varit hemma idag och fått se några rådjur bland steglitser och gråsiskor hade jag blivit väldigt överraskad.

Annars hade det inte hänt så mycket. På jobbet blir det visst bara skit med den sk ”utställningen”. Hon som håller i det kan ingenting om foto. Det var sagt att vi skulle få upp någonting roligare på väggarna än tramset som sitter uppe nu. Vi skulle skicka i en bild/pers för påseende. Den skulle ligga på 800px och typ 200kb för att inte vara för stor, skulle ju bara tittas på nu först. Sen skulle det tas fram förstoringar genom Crimson och den som ville kunde beställa själv så skulle vi få igen den lilla slanten det kostar.

Nu såg jag att dom lagt upp bilderna som bildspel på en liten skärm i fikarummet som visar reklam för jobbet (varvad med reklamen). Jag är rätt irriterad över att inte ha blivit tillfrågad om dom skulle få låna min bild till det. Det var inget skrivet om det tidigare. Jag pratade med hon som håller i det hela och hon sa att: Jamen bilderna var ju så små så det gick inte att skriva ut dom, dom blev alldeles gryniga. Jäkla nöt. Jag berättade vad det stod i pappret hon skickat ut men hon tyckte att det fick räcka med bildspelet. Ändå har ramar och passepartouter redan köpts in.

februari 24, 2009 - Posted by | ditt och datt, fåglar, järnväg

4 kommentarer »

 1. häftigt med örnar!

  Kommentar av Maria | februari 24, 2009 | Svara

 2. Ja dom var riktigt läckra, så stora.

  Kommentar av sonjac | februari 25, 2009 | Svara

 3. Trädgårdsvandalerna, det vill säga rådjuren, börjar mer och mer tappa sin naturliga skygghet och de verkar numera röra sig alldeles obesvärat nära oss människor. Där jag bor finns det flera stycken som rör sig bland egna hems-husen och hyreshusen och de verkar inte längre störas av folket omkring dem. Bra eller dålig utveckling?

  Annars är jag lite avundsjuk på dig som fick se örn på riktigt. Det måste ha varit en storslagen syn och upplevelse, även om det hör till ”löneförmånerna” i vårt yrke.

  Kommentar av Staffan H | februari 27, 2009 | Svara

 4. Ja jag har bott i hus med stor trädgård där rådjuren var så orädda så jag sprang och jagade dom till fots och kastade småsten på rumporna på dom för att försöka få dom att ge sjutton i att äta upp jordgubbarna 😉
  Men här där jag bor nu har jag inte ens sett spår tidigare.

  Det är vackra djur, det är det. Jag gillar dom.

  När jag körde tåg på RB så såg jag bl a vild berguv och fiskgjuse, och så de ”vanliga” ormvråk, kärrhök, duvök, sparvhök, tornfalk, diverse ugglor mm.
  Berguven är nog det mest fantastiska tror jag.

  Kommentar av sonjac | februari 27, 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: