Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Coolpixrace och tågtrassel

I förrgår var det trassligt på järnvägen i Sthlmsområdet. Självklart inträffar det dagen efter att det fanns en artikel i Metro om hur bra pendeltågen håller tiden nu mot för något år sedan, och ännu mer självklart händer trasslet precis när eftermiddagsrusningen börjar vid 16-tiden.

Det som inträffade kallas ”stillbild” inne hos tågtrafikledningen i Sthlm. Jag vet inte exakt vad som händer när det är stillbild, om det är samma fel varje gång eller om det är olika. I alla fall brukar det ta någon halvtimme och alla tåg står still vid röda signaler och väntar. Tågtrafikledningen som är dom som ser och styr allt tappar möjligheten att se var tågen befinner sig, de kan inte heller få om växlar eller få signalerna gröna. Det är vad jag förstått ett datorrelaterat fel, men exakt var det brister vet jag inte.

All trafik stod still i hela området, då drabbas alla tåg, även fjärrtåg mm som inte kan ta sig genom sthlmsområdet. Det enda som konstigt nog fungerade var den lilla snutten mellan Västehaninge-Nynäshamn. Den som alltid annars trasslar 😉

Jag blev stående strax söder om Älvsjö i alla fall, retfullt nära perrongerna i Älvsjö. Det var bara en röd signal mellan. Men jag fick så vackert stå kvar i ca 30 min. Pinsamt är vad det är, kände mig väldigt olycklig för alla stackart resenärer på tåget. Jag försökte förstås informera mycket och ofta även om jag inte visste någonting. Man vill försöka få folk att stanna kvar på tåget och inte börja nödöppna dörrar för att kliva ner på spåren och gå iväg. När som helst kommer ju trafiken igång så det är verkligen riktigt farligt att kliva ner på spåren. Men visst, drar det ut för länge på tiden måste man ju komma på någon annan lösning. Det finns en massa regler för hur man gör för att på ett säkert sätt utrymma ett tåg som inte står vid plattform.

Information är superviktig i sådana här lägen i alla fall. När trafiken väl kom igång igen var det ju jätteförseningar som hängde kvar hela resten av trafikdygnet.

Annars så fortsätter jag spela Spore på ledig tid 😀

Janne ska hålla en Dschool i Falun på söndag. Alla små söta Coolpixarnas batterier ligger på laddning på mattan 😀 Själv jobbar jag hela helgen.

september 26, 2008 - Posted by | ditt och datt, järnväg

6 kommentarer »

 1. Jodu, det var samma kväll som vi skulle ha växling på centralen, men det fick vi inte för fortfarande klockan 21 var det kaos på fjärren för att få ordning på alla tåg, och då hade det inte varit någon hit att ha oss jönsandes omkring med ett växlingsset dessutom. Så vi får det en annan dag.

  Och en spontanevakuering (när folk hopper ut på eget bevåg) vill man ju inte vara med om, tänk vad läskigt om det skulle komma något åkandes och skada någon av mina resenärer, nej, hu! Tur att dina var så kloka och stannade ombord!

  Är det en rosa Coolpix längst bort i bilden? Det vore ju rätt ballt, jag som börjat kolla lite efter att uppdatera mig på en sån för de tillfällen då systemkameran väger för tungt i packningen.

  Kommentar av Anna | september 27, 2008 | Svara

 2. Japp, det är en rosa Coopix. Visst är den söööt 😉

  Kommentar av sonjac | september 27, 2008 | Svara

 3. Ja, riktigt tjejjig (fast jag köpte en mintgrön ipod, inte en rosa)
  Jag har fått en massa bra tips av Janne vilken Coolpix jag ska titta på, färgen är ju inte allt, så det blir i första hand en koll på de modeller han har föreslagit, så får vi se sen vad som ergjuds i färgväg 🙂

  Kommentar av Anna | september 28, 2008 | Svara

 4. Den rosa är en S560
  http://www.nikonstore.se/Product/ProductDetails.aspx?p=82449

  Kommentar av Janne Arleklint | september 29, 2008 | Svara

 5. Den kallas Sakura som jag tror betyder körsbärsblomma på japanska 😉

  Kommentar av Janne Arleklint | september 29, 2008 | Svara

 6. Aha… det finns en Japansk restaurang på Luntmakargatan som heter Sakkura (tror dom stavar med två k).

  Kommentar av sonjac | september 29, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: