Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Räka med rom…

Sötvattensräkor i akvarier i Sverige är väl inte helt vanligt än även om det har funnits några få arter i välsorterade akvariebutiker i flera år. I Asien har det varit stort länge nu, och Tyskland är också stort när det gäller sötvattensskaldjur. Men för kanske två år sedan började det hända saker även i Sverige. Det började nog med att några akvarister åkte över till Tyskland och handlade lite ”roligare” räkor än det som fanns i butik. Dom här sötvattenräkorna fortplantar sig rätt lätt i neutralt till lite surt vatten, ja en del klarar t.o.m. rätt hårt vatten, och temperaturen bör ligga på 22-25 grader ungefär. Det är där det brukar hamna om man inte har någon extra värme i karet men ett motordrivet filter vars motor värmer lite.

Dessa räkor är rätt livliga när de är många och trivs, de äter det mesta, även en hel del alger. Så ett räkakvarium är ofta relativt algfritt. De fungerar också bra i rätt små akvarier även om det är bättre med större för det är lättare att få till balansen där.

Jag har väl uppåt 10 olika varianter nu. Några är ”bara” olika färger på samma räka medan andra är helt olika arter som inte korsar sig med andra arter.

Man har dessa små sötvattenräkor helt utan fisksällskap, eller möjligen tillsammans med väldigt små fiskar med väldigt små munnar. Räkornas nykläckta yngel är bara 2 mm långa och fiskar uppfattar dessa som rörlig mat. Räkorna bär den befrukade rommen under stjärten i 3-4 veckor innan de kläcks som färdiga små miniatyrräkor.

Men det finns andra typer av räkor också som dels får yngel som kläcks i ett larvstadie där somliga behöver bräckvatten för att börja utvecklas medan andra klarar sig i vanligt vatten men har svårt att få passande foder för att överleva.

Räkhonan på bilden har nu gått med rommen ca fyra veckor och den är på väg att kläckas. Man kan se yngeln genom skalväggarna, de svarta prickarna är deras ögon. Just den här räkan kallas ”Black crystal” och hon är ca 25 mm lång i kroppen.

juli 25, 2008 - Posted by | akvaristik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: