Sonja C's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Fuskfoton

Lustigt… jag läste ”digitalfoto för alla” idag och störde mig igen. Det blir mer och mer uppmuntran till fusk med bilder i den tidningen.

Den här gången var det en bild på storkar i en potatisåker som inte håll måttet. Nej dom stod alldeles för långt från varanda… i stället för att tipsa om att ta tid med fotandet och invänta rätt tillfälle, om det nu var så fel att fåglarna stod där dom stod… nej här skulle det klippas och klistras. Helt sonika skulle den ena fågeln flyttas så den stod helt intill den andra.

Jag vet inte hur många gånger folk frågar hur mycket som är äkta när jag visar någon bild. Jag blir ledsen och tar illa upp. Dessutom tar jag helt vanliga bilder, jag förstår egentligen inte varför jag får frågan. men när man ser alla fototidningar med photoshoptips det ena mer spektakulärt än det andra så förstår jag ju ändå varför de frågar. I de här tidningarna verkar det ju vara så att allt är fusk hela tiden alltid. Trist.

Det som var ännu lustigare var att jag läste Terjes blogg och han bloggade om fuskbilder (här skulle jag vilja länka snyggt till hans blogg men vet inte hur man får in snygga länkar). En kille som heter Steve Bloom som blir misstänkliggjord för bildfusk men tillbakavisar det. Det är många som anser att han manipulerar bilderna kraftigt. Han är alltså naturfotograf, inte någon modellfotograf.

För övrigt så är årets sommarsemester slut nu. Så då är det bara att börja fundera på när man ska till Island igen 😀 Både Janne och jag är överens att vi vill prova en annan årstid. Han vill se hösten och jag våren. Men det löser sig nog. Det finns säkert mycket vackert att fota på hösten, som alla färger i naturen. På våren finns ju alla underbara fåglar i sina vackraste fjäderskrudar.

juli 15, 2008 - Posted by | manipulation

4 kommentarer »

 1. […] på Sonjas blogg en skrift om fuskfoto, mycket vanligt förekommande att Digitalfoto och dessa tidningar […]

  Pingback av Ärlighet « Vastkustenfoto’s Weblog | juli 16, 2008 | Svara

 2. Hej sonja! jag här länkat till Terjes och ditt inlägg på min blogg!
  när du skall länka: där du skriver i wordpress så finns det massa knappar ovanför text rutan! knapp 10 från vänster är den knapp du trycker på för att länka! ( ikonen ser ut som en kedja, länk) knappen brevid tar du bort länk

  Kommentar av vastkustenfoto | juli 16, 2008 | Svara

 3. Hej Sonja! Hittade hit från Magnus blogg.
  Jag läste också det tipset i Digitalfoto för Alla, och jag reagerade precis som du.
  Bilden var ju med bland de som inte klassade in som månadens bild, men inte långt därifrån – och jag fattar inte att de ger sådana råd! Jag trodde att tanken var att man ska få råd för hur bilden ska få det där lilla extra som gör den helt perfekt – och då är väl klippa och klistra helt fel väg att gå!!
  Tror jag ska maila till tidningen om det där tipset! Gör det du med.
  Nu ska jag kika vidare på din blogg. 🙂

  Kommentar av Peter Korkala | juli 19, 2008 | Svara

 4. Hejsan Peter. Kul att du hittade hit. Jo jag tycker det är så dumt det där med enbart bildmanipulation som tips när det gäller att få till ”bättre” bilder.
  Visst, jag är inte emot att leka med funktionerna ”klipp och klistra”, men då just som en fri lek för fantasin. Ska nog lägga upp några sådana bilder, eller bild kan man inte kalla det utan mer… alster kanske.
  Bloggen är inte stor… än 😉 Men kanske hittar du någonting mer. Har lite nya bilder från Island på min hemsida 😀

  Kommentar av sonjac | juli 19, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: